top of page
taraxako2_edited.jpg

Ταραξάκο 

Taraxacum officinale

Το ταραξάκο η αγριοράδικο, λόγω της γεύσης του λέγεται και πικραλίδα και θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Η καταγωγή του ονόματος ίσως είναι ελληνική, από το τάραξις (ανησυχία) και το ακέομαι - ακούμαι (θεραπεύω, διορθώνω).

 

Η αγγλική του ονομασία είναι Dandelion και οφείλεται στο σχήμα των φύλλων που μοιάζει με τα δόντια του λιονταριού (Dens Leonis). Το ίδιο και στα γαλλικά, λέγεται Dent de Lion (τα δόντια του λιονταριού).

 

Ο Θεόφραστος περιγράφει το φυτό με το όνομα αφάκη. Οι κινέζοι θεραπευτές το συνιστούσαν για την θεραπεία κρυωμάτων, της πνευμονίας, της βρογχίτιδας, της ηπατίτιδας και του έλκους, μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και σε περιπτώσεις καρκίνου του στήθους και των πνευμόνων.

 

Ο Άραβας γιατρός του 10ου αιώνα Αβικέννας το αναφέρει ως "ταραξάγκαν" και το χρησιμοποιούσε ως διουρητικό, ενώ κατά τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη το χορηγούσαν κατά της πέτρας της χολής και των νεφρών.

 

Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τον έλεγχο του διαβήτη.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε κατά της παρακράτησης ούρων, της δυσκοιλιότητας, και του χρόνιου εκζέματος. Από το εκχύλισμα των ριζών παρασκεύαζαν χάπια τονωτικά και διεγερτικά της όρεξης. Τον γαλακτώδη χυμό του τον χρησιμοποιούσαν για σπυράκια, κάλους, μυρμηγκιές και τσιμπήματα εντόμων.

• Τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και κρατά χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Εξαιρετικό τονωτικό για το συκώτι, το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης.

 

• Η ρίζα και το στέλεχος περιέχουν τανίνες, καροτινοειδή, φλαβονοειδή, ινσουλίνη, καθώς και μια πικρή ουσία τη λακτοπικρίνη. Τα φύλλα της πικραλίδας είναι πλούσια σε γλυκοσίδες, τερπενοειδή, χολίνη άλατα, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη A, B, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνες C, D, E, K και μαγνήσιο.

 

• Έχει διουρητικές ιδιότητες χωρίς να δημιουργεί απώλειες καλίου, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διουρητικά, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα και τροφοδοτεί τον οργανισμό καθώς το καταναλώνουμε. Έτσι, το ταραξάκο, υποστηρίζει τις δίαιτες, ωφελεί σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, στο αυξημένο ουρικό οξύ, σε λιθιάσεις του ουροποιητικού και λοιμώξεις ή παθήσεις της ουρήθρας, της κύστης και των νεφρών.

 

• Το ταραξάκο βοηθάει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, συντελεί στην καύση των λιπών και τον μεταβολισμό σακχάρων, καταπολεμά την παχυσαρκία και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα

 

• Του αποδίδονται πολλές αφροδισιακές ιδιότητες. Τονώνει τη γενετήσια ορμή και βελτιώνει την ερωτική διάθεση.

 

• Είναι ορεκτικό, βελτιώνει τη λειτουργία της πέψης, προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών και ωφελεί στις πεπτικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, διάρροια, κολίτιδες, ακόμα και έλκος στομάχου και στις ελκώδεις φλεγμονές των εντέρων ενώ θεωρείται ήπιο καθαρτικό.

 

• Καθαρίζει το αίμα και αποτελεί ιδανικό μέσο για αποτοξίνωση ενώ το αφέψημα του, είναι τονωτικό του οργανισμού, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και την υψηλή αρτηριακή πίεση, προστατεύει από καρδιακά νοσήματα, εμποδίζει τη συγκέντρωση αθηρωματικών πλακών και την αρτηριοσκλήρυνση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

 

• Προσφέρει σημαντική φροντίδα και προστασία από παθήσεις του ήπατος, υποστηρίζει την ομαλή του λειτουργία και παράλληλα λειτουργεί αποτοξινωτικά και τονωτικά. Η πικραλίδα ρυθμίζει το αδενικό σύστημα και καταπολεμά τον πόνο στο συκώτι, τον ίκτερο και τη διόγκωσή του. Αποτοξινώνει το συκώτι, βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας αλκοολικών και τοξικομανών και προστατεύει από παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που επηρεάζουν το συκώτι.

 

• Προστατεύει από μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας και τον δυνατό βήχα και συμβάλλει στην γρηγορότερη ίαση από πνευμονία.

 

Ακόμα, το ταραξάκο δεν έχει καμία παρενέργεια γνωστή μέχρι τώρα στον ανθρώπινο οργανισμό.

bottom of page