top of page
vitex2.jpg

Λυγαριά

Vitex Agnus Castus

 

Είναι το φυτό της θεάς Ήρας, που γεννήθηκε κάτω από μια λυγαριά.

Ο Προμηθέας, αφού έφυγε από τον Καύκασο στην Ιωλκό, φορούσε ένα στεφάνι από λυγαριά για να μην λησμονεί τα δεσμά του.

Με βέργες λυγαριάς, ο Αχιλλέας, έδεσε τα παιδιά του Πρίαμου στα δάση της Ίδης και ο Οδυσσέας έδεσε τους συντρόφους του με λυγαριές στην κοιλιά των προβάτων ώστε να τους βγάλει με ασφάλεια από την σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου.

Στην αρχαία Σπάρτη τον Ασκληπιό τον ονόμαζαν και “Aγνίτα” επειδή το άγαλμά του ήταν κατασκευασμένο από ξύλο άγνου, δηλαδή λυγαριάς.

 

Η Λυγαριά είναι αδελφή της Πικροδάφνης και οι δυο κοπέλες, όταν έχασαν τον αδερφό τους πένθησαν, η μία αλλάζοντας τα λευκά της άνθη σε πένθιμα μωβ και η άλλη κάνοντας πικρή και δηλητηριώδη την καρδιά της.

 

Στις κυκλάδες, λέμε λυγαριά τα όμορφα κορίτσια με λεπτή κορμοστασιά. Τα γερά, ευλύγιστα κλωνάρια της χρησιμοποιούνταν στην καλαθοπλεκτική.

 

Την αναφέρουν οι θεραπευτές σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Περσία και Ρώμη.

Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος αλλά και αργότερα στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, γιατροί και βοτανολόγοι χορηγούσαν την λυγαριά κυρίως για την ρύθμιση των γυναικείων ορμονών, αλλά και για προβλήματα της σπλήνας και του συκωτιού, για περιπτώσεις παραφροσύνης και επιληψίας, ενώ σε συνδυασμό με το φλισκούνι την συνιστούσαν σε γυναίκες με προβλήματα έμμηνου ρύσεως και στειρότητας.

 

Το 1930 ο γερμανός γιατρός Gerhard Madaus διεξάγει τις πρώτες επιστημονικές έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες της λυγαριάς στο γυναικείο ορμονικό σύστημα και παρασκευάζει ένα σκεύασμα από αποξηραμένη λυγαριά, το οποίο ως σήμερα, χρησιμοποιείται από γερμανούς επιστήμονες σε πολλές έρευνες, που ανέδειξαν ότι οι καρποί της λυγαριάς έχουν κινεόλη, σαβινένιο (φυσικό μονοτερπένιο), πινένιο, φλαβονοειδή, ιριδοειδείς γλυκοζίτες.

 

Είναι το κατ' εξοχήν γυναικείο βότανο. Οι μοναχοί έπιναν το αφέψημά της για να καταστέλουν τις σεξουαλικές τους ορμές, γι' αυτό, κορίτσια, κρατήστε τη λυγαριά μακριά από τους συντρόφους σας, έχει ολέθρια αποτελέσματα στην ανδρική λίμπιντο. Κατα τον Πλίνιο, “ελέγχει πλήρως την βίαιη σεξουαλική επιθυμία”

• Για τον γυναικείο οργανισμό, η λυγαριά είναι βοηθητική στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στην υπερπρολακτιναιμία, στην στειρότητα η οποία οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης, διεγείροντας και ενισχύοντας τη λειτουργία της υπόφυσης, στην οστεοπενία, στην ενδομητρίωση, στη δυσμηνόρροια, στην αμηνόρροια, στα μητρικά ινομυώματα, στην ακατάστατη περίοδο, στην ορμονικής προέλευσης δυσκοιλιότητα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, ενώ βοηθάει το σώμα να επανέλθει στην φυσική του ισορροπία μετά την χρήση αντισυλληπτικών

 

• Ενώ το ίδιο το βότανο δεν είναι ορμόνη, αυξάνει έμμεσα τα επίπεδα της προγεστερόνης ρυθμίζοντας την αναλογία οιστρογόνων - προγεστερόνης υπέρ της προγεστερόνης.

Γενικά, η λυγαριά ενδείκνυται για την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας και την αποτελεσματική ρύθμιση των γυναικείων ορμονών.

 

• Είναι, ακόμα, κατευναστική, αντικαταθλιπτική, αντιγηραντική, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιβακτηριδιακή αντιφλεγμονώδης, τονωτική των γεννητικών οργάνων και στυπτική.

Έχει αποτελέσματα ακόμα και στο hang-over! 

“Οι τρυφεροί βλαστοί και τα άνθη της λυγαριάς αναμεμιγμένα με λάδι τριανταφυλλιάς απομακρύνουν τον πονοκέφαλο τον προερχόμενο από μέθη” αναφέρει ο Πλίνιος.

 

• Είναι ίαμα εξομαλυντικό και εξισορροπητικό, βοηθάει τον αδύναμο και ταλαιπωρημένο οργανισμό επανέλθει σε υγιή κατάσταση και να βρει πάλι την ισορροπία του.

bottom of page