top of page
oregano.jpg

Άγρια Ρίγανη (αργανιά)

Origanum onites​

Τη μεθυστική και παιχνιδιάρικη μυρωδιά της, τη χρωστάει  στη θεά Αφροδίτη. Ήταν σύμβολο χαράς, ευτυχίας και ειρήνης, γι’ αυτό και στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν τα νυφικά στεφάνια από κλωνάρια άγριας ρίγανης, ενώ την φύτευαν στους τάφους προκειμένου να είναι γαλήνιο και ειρηνικό το ταξίδι του νεκρού.

Η παράδοση λέει ότι προφυλάσσει από τα τα ξόρκια και τα κακά πνεύματα. Ο άραβας γιατρός Αβικέννας, αναφέρει για τη ρίγανη

ότι "διώχνει κάθε λογής υγρό από τους πνεύμονες και είναι χρήσιμη για τη στενοχώρια και αδιαθεσία". Ο Θεόφραστος, την αναφέρει ως "ορίγανος η λευκή" και ο Διοσκουρίδης "ορίγανος η ηρακλεία".

Ο Αριστοτέλης εξιστορούσε πως όταν μια χελώνα φάει φίδι, τότε αμέσως αναζητά να φάει ρίγανη για να μη δηλητηριαστεί.

Λόγω αυτού πίστευαν ότι ήταν αντίδοτο στο δηλητήριο. Έλεγε επίσης ότι αν κάποιο αγρίμι τραυματισμένο από βέλος κυνηγού έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. Οι αντισηπτικές και "συντηρητικές" ιδιότητες της ρίγανης κληρονομήθηκαν έκτοτε από γενιά σε γενιά.


Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αρωμάτιζαν με ρίγανη το μπάνιο τους, την χρησιμοποιούσαν στο λάδι του μασάζ και την θεωρούσαν απολυμαντική, αντισηπτική και συντηρητική.

Τον 16ο αιώνα θεωρήθηκε ένα από τα φάρμακα για τη πανούκλα. Επίσης, τη χρησιμοποιούσαν σαν καταπραϋντικό για τη φαγούρα και την ψώρα σε θεραπευτικά λουτρά.

Η ρίγανη είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί αγαπημένο μυρωδικό της ελληνικής και της ιταλικής κουζίνας. Αν τρώτε ωμό ελαιόλαδο, βάλτε στο μπουκάλι λίγα ξερά άνθη και φύλλα άγριας ρίγανης και θα του δώσετε ένα ξεχωριστό άρωμα.

Η Άγρια Ρίγανη της  Aegean Herbs, διακρίθηκε στα Great Taste Awards, τα ευρωπαϊκά "όσκαρ" της γεύσης το 2023.​

• Η θυμόλη και η καρβακρόλη, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλα ποσοστά στη ρίγανη, αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων

και εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών.

 

• Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η θυμόλη και η καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη,

η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη

 

• Χρησιμοποιείται ενάντια σε φλεγμονές και έλκη της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.

• Έχει αντιβακτηριακές αντιφλεγμονώδεις επουλωτικές, αναλγητικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, διουρητικές ιδιότητες.

• Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ συμπεραίνει ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

και δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του.

 

• Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων, καθυστερόντας μ’ αυτό τον τρόπο και τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί, επίσης, να είναι καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών απ’ ό,τι πολλές άλλες ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

 

• Εχει, επίσης, μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε, που προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου και κρατάει υγιή τα δόντια και τα ούλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο και σε β-καροτίνη.

 

• Καταπολεμά την ατονία των εντέρων, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό.

 

• Βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

 

• Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.

 

• Είναι σπασμολυτική, καταπολεμά τη δυσμηνόρροια, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους και κάνει καλό στους ρευματισμούς,

ενώ το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το διάσημο ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά με τοπική εφαρμογή τον πονόδοντο.

 

Κατά την εγκυμοσύνη, το αφέψημα της ρίγανης ας αποφεύγεται γιατί αποτελεί διεγερτικό της μήτρας. 

bottom of page